Seyahat Blogu Yazmaya Başlamak

Sahilde oturup soğuk bir şeyler içerken instagram için fotoğraflar paylaşıp, seyahat blogu yazmak için laptopunuzun tuşlarına hafiften dokunurken, o tatlı deniz melteminin saçlarınıza dokunması.

Rüya gibi değil mi?

Evet, bu rüyayı siz de gerçekleştirebilirsiniz.

Nasıl mı? Seyahat blogu yazmak ve gezi yazarlığı konusunda kendinizi geliştirmek, bu işi yapanları takip etmek ve onların tekniklerini kopyalayarak başlamak, kendi yolunuzu oluşturmak ve tutkuyu içinizde hep yaşatmak.

Gezi blogu açmak, gerçek bir iş ve yaşam modeli olduğu henüz dünyanın en az  bilinen internet para kazanma yöntemi sayılabilir. Halen bir çok gezi ve seyahat alanında blog yazmakta olanların bile henüz bunu bir iş yöntemi olarak kavrayamadıkları ve fırsatları değerlendiremedikleri ortada.

Blog açmak benim için ilk başta sadece hobi olarak başlasa da zamanla profesyonel bir iş haline geldi. Kendi kişisel blog sitem mrhakankaya.com ve ardından girişimcilik ve iş kurma üzerine girisimhocasi.com web siteleri ile blogger olma yolunda ilerlemeye başladım. Derken, benim için bir tutku olan seyahat ve tatil alanında bir gezi blogu kurmak ağır basmaya başladı ve şu an pek zaman ayıramadığım bu blog sitesini kurdum.

Ve şu an emekleme aşamasında olsa da, bir çok kişiden mail ve sosyal medya aracılığı ile gezi blogu açmak, blogger olmak ve seyahat blogu ile para kazanmak konularında sorular alıyorum. Bende ilgilenen arkadaşlar için bir mini rehber olması amacı ile bu yazıyı hazırladım.

Gelin detaylara bakalım ya da aşağıdaki podcastımızdan da dinleyebilirsiniz.

Gezi Bloguna Nasıl Başlanır

1 Kendi Alanınızı Belirleyin

Sadece hobi olarak yazmak ve blog açmak istiyorsanız, sadece yazmaya başlayın.

Ama amacınız zamanla para kazanmak, seyahat blogu yazarak dünyayı dolaşmak ve bir okuyucu-takipçi kitlesi oluşturmak ise bunu tam zamanlı profesyonel bir iş olarak görmelisiniz. Ve her iş gibi başlamadan önce bir iş planı hazırlamanız işleri kolaylaştıracaktır. Bunun için ilk yapmanız gereken şey kendi alanınızı veya niş kategorinizi belirlemektir.

İlgili Yazı: Gezi Blogu Yazarak Para Kazanmak

Eğer sizde diğer benzer tatil-gezi-seyahat kategorisinde içerik üreten bloggger veya youtuber’ları incelerseniz hepsinin, ayrı alanlarda uzmanlaştığını görürsünüz. Bunlar ucuz seyahat, lüks seyahat,  şehir keşfi, kırsal kesimi keşif, eğlence odaklı, deniz-kum-güneş, tarihi mekanlar, adrenalin tutkunluğu vb. gibi bir çok sayıda alt kategori ve alan olabilirler. Bu nedenle sizin kendinize bir alan seçmeli o alanda otorite olmak için kaliteli içerik üretmeye odaklanmanız gerekecek.

 Böylece blog sitenize gelen ziyaretçi, sizin hangi alanda uzman olduğunuzu ve ne tür yazılar yazdığınızı bilecek ve takipçiniz olacaktır.

2 Blog Adı Seçimi

 Uzun yıllar kullanacağınız, para kazanma yolunda markalaşmanıza imkan sağlayacak bir isim seçmek çok önemli. Herhangi bir isim olabilir ama sizi, blog tarzınızı ve seçtiğiniz alanı ortaya koyan bir isim bulmak önemli.

İsim seçiminde göz önünde bulundurulacak unsurlar.

  • URL dostu olması yani bir web sitesi ismi olarak alan adı olmaya müsait bir isim bulmalısınız. Zira domain isimlerinde Türkçe karakterler olmaz, o nedenle alan adı olarak da okunmaya ve akılda kalmaya müsait olmalı. Düşündüğünüz ismin web sitesi adı olarak müsait olup olmadığını, natro, godaddy, isimtescil gibi alan adı sağlayıcıları üzerinden kontrol edebilirsiniz.
  • Kategorinizi temsil eden bir isim seçmek çok önemli. Diyelim ki Balkanlarda gezilerinize başladınız, gezi blog adınızı “Balkanlarda 3 Ay” diye seçtiniz ve o 3 ay bitince kategoriniziden uzaklaşan bir isminiz olmuş oldu. O nedenle uzun vadeli düşünmek çok önemli.
  • İlgi uyandıran bir marka adı seçimi de ziyaretçilerde etki oluşturmak ve akılda kalıcı olmak için önemli. Seçtiğiniz ismi öncelikle etrafınızdakilere ve arkadaşlarınıza sorarak bu etkileşimi test edebilirsiniz.
  • Sosyal medya hesaplarında profil ve sayfa ismi olarak seçtiğiniz ismi kullanıp kullanamayacağınızı kontrol etmeyi unutmayın. Gezi blogu yazarları için instagram, pinterest ve youtube önde gelen kanallardır. Bunları Facebook sayfası ve Twitter hesapları izler.

3 Blog Platformu ve Hosting

Hobi olarak başlayanlar için blogger.com, wordpress.com, medium veya tumblr gibi blog platformları, başlangıç için ücretsiz olmaları, hemen kullanmaya başlayabilme ve kolay kullanımı ile öne çıkmakta.

Ama bu işi para kazanmak ve tam zamanlı bir iş olarak yapma hedefinde olanlar için “self hosted” dediğimiz kendi alan adı ve hosting üzerine blog sitesi kurmak gerekmekte. Bunun için alan adınızı değindiğimiz natro veya godaddy üzerinden alabilirsiniz. Genelde .com domainler yıllık 10 dolar civarı fiyattadır. Bu alan adı üzerine kuracağınız siteyi barındıracağınız alanı sağlayan ise hosting servisidir.

Eğer Türkçe gezi blogu açacaksanız, Türkiye’de konuşlanmış serverları kullanan hosting firmaları avantaj sağlar. Bunun için ülkemizin en köklü ve profesyonel hosting firması olan natro tavsiye ettiğim bir firma. Ama ucuz olsun derseniz hostgator bu konuda sonsuz güvenebileceğiniz bir firma.

Bu hosting firmaları kolayca wordpress blog kurmanızı sağlayan altyapı ile gelir. Böylece aldığınız alan adını, sitenizi barındıracağınız hostinge yönlendirir, hostinge de wordpress sitenizi kurarak başlayabilirsiniz.

4 Tema Seçimi

Kendi kategorinizi buldunuz, neyi nasıl yazacağınıza karar verdiniz, markanızı seçtiniz ve isimi belirlediniz. Bu isme uygun domain yani alan adı aldınız. Biraz teknik konularla uğraşıp hosting satın aldınız, kendiniz veya bir freelancer ile wordpress tabanlı gezi blog sitenizi açtınız.

Ve geldik işin eğlenceli kısmına, web sitenizin görsel düzenini belirleyene tema seçimine

5 Yazmaya Başlayın

Artık yapmanız gereken tek şey yazmak, gezi ve seyahat yazıları üretmek, içeriklerinizi geliştirmek.

Önce bir kaç yazı yazın. Onlara görseller ekleyin. Ve bunları arkadaşlarınız ve sosyal çevreniz ile sosyal medya üzerinden paylaşmaya başlayın. Onlardan geri dönüşler alın. Ve bunlara göre yazılarınızı yeniden düzenleyin.

İlk başlarda çok zorlamayın, hafif hafif ilerleyin. Düzenli yazın, kendinizi yazarak ifade etmeyi öğrenin. Belirli sayıda içeriğe ulaşmadan reklam, tanıtım vb. harcamalara girmeyin.

6 Etkileşime Geçin

Yazmış olmanız elbette ziyaretçilerin sizi bulacağı anlamına gelmez. Etkileşime geçin, arkadaşlarınızla, diğer gezi bloggerları ile, sosyal medya fenomenleri ile, potansiyel okuyucular ile.

İlgili Yazı: Başarılı Bir Gezi Blogu Açmak

Bu bazen daha fazla kişiye ulaşmak için olabilir bazen de size ulaşan kişilerin düzenli takipçiye dönüşmesi amaçlı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.